Menü Kapat

BEL FITIĞI TEDAVİ OLMAZ İSE NE OLUR?

Bel fıtığı, bel omurlarının arasında bulunan disk yapısının bozulması nedeni ile disk yapısını çevreleyen kapsülün yırtılması sonucu disk yapısının içinden çıkan yumuşak kıkırdak kıvamındaki bir disk parçasının(fıtık parçası olarak da adlandırılabilir) sinir dokusuna baskı yapması ile oluşur. Fıtık parçası yavaş yavaş çıkıp baskı şiddeti giderek artabileceği gibi aniden büyük bir parça halinde çıkıp en şiddetli bulguları da verebilir.

Bel fıtığı sonucu, fıtık parçası çok büyük değil ise önce fıtık parçasının baskı yaptığı sağ veya sol bacak ağrısı başlar. Hasta tedavi olmaz yada tedaviye rağmen fıtık parçası baskı yapmaya devam ederse, sinir iletiminde bozulma başlar ve uyuşma, karıncalanma ve duyu kusurları başlar. Bel fıtığı yine tedavi olmaz yada tedavi fayda etmez ise sinir iletiminin bozulmasına bağlı, o sinirin kontrol ettiği kaslarda kuvvet kaybı yani felç başlar. Bu kuvvet kaybı ilerler ise o kaslar tamamen işlevsiz duruma gelir ve o kas grubuna ait hareketlerde felç oluşabilir. Fıtık parçasının büyüklüğüne bağlı olarak bulgulara idrar ve/veya gaita(kaka) tutamama yada kaçırma eklenebilir. Erkek hastalarda iktidarsızlık problemi de görülebilir.

Küçük fıtıklar sonucu oluşabilen bu bulgu sırası büyük fıtıklarda aniden ortaya çıkabilir. Hasta aniden ayak bileğini hareket ettiremez, beraberinde idrar yada gaita problemleri de aniden ortaya çıkabilir. Bu aşamada bel fıtığı tedavi olmaz ise felç ve idrar-gaita problemleri kalıcı hale gelebilir. Bir süre sonra hasta ameliyat olsa da bu bulgular düzelmez.

Bu nedenle bel fıtığı tedavi olmaz ise çok ciddi sonuçlar ile karşılaşılabileceği unutulmamalıdır. Herhangi bir kuvvet kaybı veya idrar-gaita problemi olan hastalar acilen muayene olmalıdır. Bel fıtığı erken teşhis ve erken tedavi edildiğinde çok başarılı sonuçlar aldığımız bir hastalıktır.