Menü Kapat

BEL FITIĞI AMELİYATI FELÇ YAPAR MI?

Bel fıtığı ameliyatında en sık kullanılan iki ameliyat tekniği; mikroskop altında açık olarak yapılan mikrodiskektomi ve endoskop sistemi kullanılarak yapılan tam kapalı endoskopik diskektomi teknikleridir. Hastalarımıza ameliyat tekniklerini önerirken bize en sık sorulan sorulardan biri de ‘Bel fıtığı ameliyatı felç yapar mı?’ sorusudur. Ameliyat tekniklerinin ikisinde de düşük bir ihtimal dahi olsa, omurilik ve sinir köküne ulaştıktan sonra yapılan işlemler esnasında omurilik ve/veya sinir kökü yaralanabilir yada zarar görebilir. 

Tekniklerde kullanılan ameliyat el aletlerinin boyutları birbirinden farklıdır. Ameliyat sırasında oluşabilecek zedelenme, cerrahın teknik becerisi ve tecrübesine bağlı olarak iki teknikte de değişebilmektedir.

Hastalarımızın bel fıtığı ameliyatı felç yapar mı sorusundaki felç, tüm bacağın tamamen hareketsiz ve kuvvetsiz kalacağı yönündeki bir anlayıştır. Ameliyat sırasında oluşabilecek sinir hasarı sadece o sinirin etki ettiği kas grubunda ortaya çıkmaktadır. Bu kuvvet kaybı fıtığın hangi omurga seviyesinden çıktığı ile ilişkilidir. Bir sinir kökü yaralanması sadece ayak parmağının hareketini etkileyebileceği gibi, tüm ayak bileğinin tek yönlü hareketini de etkileyebilir. Kısaca tek seviyeli tek taraflı bir fıtık ameliyatı sonrası sinir kökü yaralanması olursa tüm bacağın felç olma olasılığı yoktur. Sadece o sinir kökünün hareket ettirdiği kas grubu etkilenir. 

Düşük Ayak

Ani gelişen ve büyük parçalı bel fıtıklarından kaynaklanan düşük ayak dediğimiz ayak bileği felç olmuş halde gelen hastalarımıza acil ameliyat önermekteyiz. Çünkü felç başlangıcı itibarı ile hastamız ne kadar erken ameliyat olur ve fıtık baskısı ortadan kalkar ise felç oluşumunun ortadan kalkma ve iyileşme olasılığı da o kadar artmaktadır. Bu felç bulgusuna zaman zaman idrar kaçırma da dahil olmaktadır. Hastalarımız bu ayak bileği felç olma durumunda dahi gelseler yine de bel fıtığı ameliyatı felç yapar mı sorusunu sormaktadırlar. Bu durumun zaten felç durumu olduğunu ve acil ameliyat olması gerektiğini anlatarak hastamızı ikna etmeye çalışıyoruz.

Günümüz teknolojileri kullanılarak mikroskop ve endoskop ile yapılan ameliyatlarda tüm bacağın felç olması ile sonuçlanabilecek bir ameliyat yapılma ihtimali çok çok düşüktür. Bu görüntüleme teknik imkanlarının olmadığı koşullarda yapılacak olan açık ameliyatlarda bu risk çok daha yüksektir.